Leseforslag

Gornick, Vivian2019

BiografiskMødre og døtre
Lån boken

Mor og dotter kranglar seg gjennom New Yorks gatar. Og alt til mi store begeistring. Ingenting var akkurat slik den eine huskar. Vivian Gornick har sagt at skriving alltid har vore ein lidelse for henne. Denne boka er full av friksjon. Nettopp difor er den så lett å huska. Ei herleg, irriterande bok.

Vivian Gornicks kritikkerroste memoar fra 1987 foreligger med dette i norsk oversettelse for første gang. New York, 80-tallet: Mor og datter vandrer gatelangs, forserer byens avenyer og slitne strøk, og minnes tiden i arbeiderklassestrøket Bronx. Her vokste Gornick opp i en bygård der moren regjerte som sladderdronning og rådgiver for strøkets andre kvinner, og persongalleriet som skildres er like fargerikt og prekært som skjebnene deres. Boken gir et sjeldent innblikk til livet for arbeidsfolk og immigranter i 1940-tallets New York. Sentrale tema er erfaringer, muligheter og hindre i kvinners liv; felles- og utenforskap; og det uutgrunnelige forholdet mellom en mor og en datter. Til norsk ved Johanne Fronth-Nygren. Omtalen er utarbeidet av BS.