20201120_122713

Fem flotte filmatiserte fortellinger

Av Anne-Cathrine Kristiansen og Vera Veum

Det finnes veldig mange gode bøker som har blitt gjort om til film. Her er fem slike bøker der vi anbefaler dere å både lese boka og se filmen.

Store hvite løgner av Liane Moriatry

Plottet i denne boka bygges gradvis opp rundt et mistenkelig dødsfall. Vi skifter mellom nåtid hvor vitner blir avhørt, og fortid hvor vi følger tre mødre. De har til felles at de har barn i samme førskoleklasse. Bortsett fra det er de i helt ulike livssituasjoner og alder. Til tross for ulikhetene blir de venner, og står sammen mot de andre klikkene i “skolegårdene”. Madeline er den sta, rettferdige og omsorgsfulle. Jane er den forsiktige, unge moren. Celeste er den vakre, rike og perfekte. Det er en humoristisk og varm fortelling. Samtidig har den en alvorlig og mørk undertone. For det er flere som bærer på mørke hemmeligheter. Her har forfatteren skapt en god balanse mellom det humoristiske og det tragiske. Det er en bok full av vennskap, kjærlighet, hemmeligheter, splid og konflikt. Anbefaler å lese med en pakke Kleenex tilgengelig.

Vil du se tv-serien i tillegg? Vi har den på biblioteket. Den har mange kjente (og gode skuespillere) som gir liv til karakterene i boka.

Det mørke tårn av Stephen King

En revolvermann jager den sortkledde igjennom ørkenen. Vi befinner oss i en verden som tidvis likner på vår egen. Revolvermannen møter gutten Jack. Sammen blir de et følge som jager den mystiske sortkledde mannen, og det mørke tårn.  Det er en historie som har elementer av fantasy, western og scifi. King har bygget opp en verden som er troverdig og skremmende. Hvis du er en Stephen King fan (som meg) kommer du til å kjenne igjen flere elementer og detaljer fra hans tidligere bøker. Dette er den første boka i en serie.

Her har du også muligheten til å se filmen basert på boka. Det er spennende å se karakterene og verdenen brakt til liv på skjermen.

And then there were none av Agatha Christie

Dette er nok en av mine favoritter blant Agatha Christie sine bøker. 10 mennesker inviteres til en øy. De kjenner ikke hverandre, og ikke verten. Når de ankommer øya er ikke verten å finne, men rommene er klare for gjestene. Og på hvert rom henger et dikt om ti gutter som en etter en faller fra, helt til bare en er igjen. Vi skjønner alle hvor dette bærer. Den er lest av Dan Stevens (kjent fra Downton Abby) som bringer liv til karakterene og den stigene spenningen. Denne lydboka kan lånes i libby.

Tv-serien har vi på hylla, og den er absolutt verdt å se.

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

Denne fortellingen handler om Simon som vet at han er homofil, men har ikke fortalt det til noen. Simon og Blue kommer i kontakt med hverandre anonymt over internett. De skriver eposter til hverandre om hvordan det er å være homofil på skolen deres. Etter hvert begynner Simon å bli litt forelsket i Blue, selv om han ikke vet hvem han er, eller om han i det hele tatt er den han gir seg ut for å være. Simon møter også på en annen komplikasjon. En i klassen hans får tak i epostene han har delt med Blue, og han truer med å fortelle hele skolen det han har lest, med mindre Simon gjør som fortalt.

Utpresningen Simon opplever er kjip, men boka er fortsatt den typen som får deg til å smile gjennom hele. Filmen er minst like sprudlende og glad som boka. Den er fargerik og koselig og kan virkelig anbefales å se.

Emma av Jane Austen

Emma har den minst likte hovedkarakteren til alle Jane Austen bøkene. Hun er høy på pæra. Hun mener selv hun vet best hvordan folk bør oppføre seg og hvem de burde bli sammen med. I tillegg er hun ikke særlig hyggelig mot de hun mener er av lavere status. Bortsett fra Harriet. Harriet har hun har lyst til å hjelpe. Hun skal lære henne opp i hvordan hun bør te seg og hvem hun bør omgås. Hun bestemmer seg for å introdusere Harriet for en verdig partner, som skal forelske seg i henne. Emma leker altså matchmaker, men det går ikke alltid som forventet.

Det har nylig kommet en filmadaptasjon av boka. Den syntes jeg det var veldig artig å se. Den får virkelig vist frem de uhyggelige aspektene ved Emmas karakter, men også hvordan hun vokser som person og lærer av erfaringer.

Del innlegget:

Share on facebook
Share on twitter
no Norwegian
X