halloween bilde

Skumle anbefalinger fra Vera og Anne-Cathrine

Av Anne-Cathrine Kristiansen og Vera Veum

Halloween blir alltid bedre med skumle fortellinger. Det mener i hvert fall vi. Derfor har vi laget en liste over bøker og filmer som skaper skikkelig god Halloween-stemning. Bøkene kommer først, så filmene. Vi har sortert dem fra de vi mener er minst skumle til de mest skumle.

Bøkene:

Spøkelsesvenn av Michelle Tolo

Dette er fortellingen om Magnus som flytter til et nytt sted med moren sin. Det er ikke lett å passe inn, og samtidig gjøre mamma og lærere fornøyd. Men så får han en liten kattefigur av moren sin, og alt forandrer seg. For i kattefiguren bor et spøkelse av en jente.

En søt og spennende fortelling om vennskap, familie og spøkelser.

Hans og Grete av Neil Gaiman

Illustrasjonene i denne boka skaper en mørk og skummel stemning. Det er et kjent eventyr, men i denne versjonen kommer mye av det grufulle i fortellingen frem. Den kan passe for de som har lyst på noe som ikke er altfor skummelt.

Monsteret kommer av Patrik Ness

Dette er en bok med dyster stemning. Den gir følelsen av en sen, tåkelagt høstkveld. Et svært monster illustrert med mørke tegninger kommer til Connor hver natt for å fortelle historier. Historier som til slutt vil gjøre at Connor må se sin verste frykt inn i øynene.

Mareritt av Linn T. Sunne

Mattias blir plaget av mareritt om røyk og flammer og en jente som skriker. Han føler det er noen, eller noe, som vil ha ham vekk. Men marerittet er ikke det eneste som skremmer Mattias. Han er også redd for det som skjer med lillesøstera. Hun leker tilsynelatende for seg selv i dukkestua, men etter hvert blir det tydelig at det er noe mer som skjer der inne.

Harpa av Audhild Solberg

Agnes er på besøk i Elverdal, hos tanten, onkelen og fetteren. Fetteren Sindre er mest opptatt av å tilbringe tiden med vennen, Ben. Nabojenta Tyra er heller ikke interessert i å henge med Agnes, og hun ser for seg en kjedelig uke. Men alt endrer seg når de fire ungdommene oppdager at skogen i Elverdal skjuler mer enn bare ville dyr.

Dette var en uhyggelig bok, som brakte frem minner om turer i skogen etter at det er blitt mørkt, og følelsen man får av at noen eller noe ser på deg. Jeg ble raskt oppslukt av handlingen og glad i karakterene. En god bok å lese til Halloween.

Den andre søstera av Laura Djupvik

Dette er en spennende og kort fortelling om redsel, ensomhet og et hjemsøkt hus. Selma flytter inn i et nytt hus. Hun kjenner på seg at det er noe der inne i huset, men hun vet ikke hvordan hun skal forklare det til noen. Hun er redd og velger derfor heller å fryse ute i et tre enn å være alene i huset. Men selv ute i treet er det ikke helt trykt.

Den tolvte spelaren av Tor Arve Røssland

Dette er en virkelig ekkel grøsser. Kevin har nettopp flyttet til Våg og blir med i fotballmiljøet i bygda. Her merker han at det er noe som ikke stemmer. Etter hvert blir han dratt med inn i det mørke og farlige ved stedet. Uroen starter med en gang, men den bygger seg opp til å bli mye verre mot slutten. Boka lar deg sitte igjen med usikkerhet og forferdelse over det som har skjedd.

Høydeskrekk av Michelle Paver

Oversatt av Kurt Hanssen

Dette er historien om fem menn som vil bestige Kangchenjunga. Toppen er den tredje høyeste i verden, og det er gitt at dette vil være en påkjenning både fysisk og psykisk. Det er en uhyggelig fortelling om menneskets møte med den nådeløse naturen. Samtidig er det noe unaturlig som dukker opp i kulda og snøen. Men er det ekte? Eller er det bare nok et symptom på at mennene taper i møte med det store og mektige Kangchenjunga?

Fergen av Mats Strandberg

Oversatt av Marianne Fjellingsdal

I første del av boken møter du de ulike karakterene du skal følge. Du blir glad i noen, misliker andre. Stemningen er rolig, humoristisk og lett. Så endrer alt seg. For dette er en grøsser, og jeg både grøsset, krympet meg og ble litt uvel etter hvert som handlingen skred frem. Jeg var fristet til å legge fra meg boka. Ikke fordi den var dårlig, men fordi den på et punkt kjentes for skummel til tross for min sans for gode grøssere. Men da var det for sent. For jeg måtte jo vite hvordan dette kom til å ende.

Fergen handler om, ikke overraskende, en ferge. Baltic Charsima legger ut på et 24 timers krus fra Stockholm. Noen går om bord med forventninger om en skikkelig fest, andre gleder seg til kveldens buffe, til billig alkohol og taxfree shopping. Men turen blir ikke slik som noen hadde forestilt seg.


Filmene:

Krampus regissert av Michael Dougherty

Hvis du har lyst til å komme i tidlig julestemning foreslår jeg at du setter deg ned med denne filmen. Krampus er en demonskikkelse som kommer til jul. Han kommer også med en sekk på ryggen, men den inneholder ikke julegaver. Dette er en grøsser-komedie, så her kan du få deg en god latter og bli litt skremt samtidig. Bakteppe for filmen er en familie som samles for å feire jul, med alle de «gode» følelsene som da gjerne oppstår.

Get out regissert av Jordan Peele

Hovedkarakteren i denne filmen har blitt invitert hjem til foreldrene til sin hvite kjæreste. Han starter med å være ganske nervøs siden han ikke vet om foreldrene hennes vil like ham på bakgrunn av hudfargen hans. Han blir beroliget når de møter ham med et smil, men etter å ha vært der en stund opplever han flere andre ting som gjør ham urolig igjen.

Filmen har mye humor som spiller på stereotypier og rasisme i USA. I tillegg har den mange skrekk elementer som gjør den spennende og perfekt for Halloween.

Thelma regissert av Joachim Trier

Denne filmen handler om Thelma som oppdager at hun har overnaturlige krefter, samtidig som hun blir forelsket i en annen jente. Thelma har nettopp flyttet fra hennes strenge og religiøse foreldre, for å studere i Oslo. Her opplever Thelma noe som likner på epileptiske anfall, men uforklarlige og mystiske ting skjer samtidig. Vi får se hvordan Thelma jobber med å finne ut av hvem hun er, og hva anfallene egentlig betyr.

Filmen har en uro som ligger og ulmer i begynnelsen, men som sakte vokser og blir mer og mer intens.

The Boy regissert av William Brent Bell

En amerikansk kvinne blir ansatt som barnepike for en gutt i Storbritannia. Huset til familien hun skal jobbe for er stort, dystert og vi skjønner raskt at her er ikke alt som det skal. For gutten hun skal passe, viser seg å være en dukke. Dette er en god grøss for halloween, spesielt hvis du er som meg og finner dukker med stirrende øyne like skumle som klovner.

US regissert av Jordan Peele

Denne filmen skremte meg mer enn noen grøsser har gjort på lenge. En families ferie blir brått avbrutt av at dobbeltgjengerne deres plutselig banker på. Hva vil de? Er de ekte? Hvor kommer de fra? Filmen er intens og uhyggelig, og skuldrene mine senket seg ikke før rulleteksten kom. Dette er en film for deg som liker psykologiske grøssere, hvor mye av frykten kommer fra det ukjente.

Hereditary regissert av Ari Aster

Denne filmen er grusom og forstyrrende. Den viser psykisk sykdom og overnaturlige elementer som glir over i hverandre. Filmen konsentrer seg om en familie på fire, der moren er holder mye skult og vi får inntrykk av at det er noe som ligger og ulmer under overflaten.

Det som gjør sterkest inntrykk er følelsene og hvor tydelig de kommer frem. Vi får se på nært hold hvordan familiemedlemmene og relasjonene mellom dem blir ødelagt av alt det forferdelige som skjer.

Del innlegget:

Share on facebook
Share on twitter
no Norwegian
X