kopi 2

Vi har valgt ut 10 fantasy favoritter!

Av Anne-Cathrine og Vera Veum

Vi har satt sammen en liste over 10 fantasy bøker som vi har likt kjempegodt. Dette er bøker vi mener flere bør lese, for de er helt herlige.

Odinsbarn av Siri Pettersen

I en verden hvor alle er født med hale, er Hirka halelaus. Hun har alltid fått høre at hun mistet halen sin da hun var baby. 15 år gammel skal hun snart stå foran de eldre, for å se hvor sterk Evna er i henne. Evna som alle barn er født med, i stor eller liten grad som gjør at man kan favne. Hirka er redd, for hva hvis hun ikke har Evna?

PS: Forfatteren kommer med ny bok i samme univers 29.oktober.

Nøkkelord: Tilhørighet, fremmedfrykt, vennskap og kjærlighet.

Mistborn av Brandon Sanderson

Denne boka er storartet. Magisystemet er intrikat og fortellingen fascinerende. Settingen er i en verden som er overtatt av ondskap, mens fortellingen utfolder seg på en måte som gjør at du alltid lurer på hva som vil skje på neste side. Jeg likte spesielt godt hvordan hovedkarakteren Vin gradvis bygget opp ferdighetene sine i å bruke Allomancy, et magisystem der man forbrenner metal for å få ekstra krefter.

Nøkkelord: Ondskap, magisystemer og mysterier

Den siste lærling av Joshep Delaney

Dette er en bok med god driv og mye spenning. Thomas Ward skal gå i lære hos skrømtvokteren. Han skal lære å beskytte grevskapet mot spøkelser, demoner, hekser og mye mer. Det blir en kamp mot ondskap, en kamp som ikke alltid er lett fordi det ikke alltid er tydelig hvem som er god og hvem som er ond.

Nøkkelord: Magi, opplæring, vennskap og grøss.

Half bad: Ondskapens sønn av Sally Green

Gjennom oppveksten har Nathan blitt behandlet med avsky. Han er av blod halvt god og halvt ond. Derfor vil ingen ha noe å gjøre med ham. Men han har styrke. En styrke han trenger sårt, for han blir behandlet på de forferdeligste måter. Han blir fanget i et bur, pisket og dressert til å gjøre det kidnapperen hans ber om. Ettersom tiden går bærer han på mer og mer sinne, fortvilelse og smerte.

Nøkkelord: Fordommer, sort og hvit magi, styrke og smerte

Den ukjente drømmeren av Laini Taylor

Bibliotekaren Lazlo lever i en magisk verden. Han får muligheten til å være med til en by han har drømt om, i følge med mektige krigere som har drept guder. Byen de skal oppsøke heter Jammer. Før var dette en mektig by, rik på kultur og mangfold. Da hadde den et annet navn. Et navn som ingen husker, som ble utslettet fra alles hukommelse og erstattet med Jammer. Lazlo håper at han kan oppdage byens riktige navn, og hva som førte til byens forfall.

Nøkkelord: Frykt, ondskap, kjærlighet, Guder og samhold.

The cruel prince av Holly Black

Løgn og bedrageri står sterkt i denne fortellingen. Jude og søstrene hennes blir dratt med til Faerie av mannen som drepte foreldrene deres rett foran øynene på dem. Sammen med ham vokser de opp i en verden av politiske intriger og magi som de ikke har tilgang på. Jude kjemper for å bli en del av denne verdenen, men uten magi må hun bruke kløkt og listighet for å komme opp og frem.

Nøkkelord: Familie drama, ambisjoner, maktkamp og bedrageri

Vindens navn av Patrick Rothfuss

Dette er fortellingen om Kvothe. Han driver et vertshus i en liten landsby. Når en historieforteller kommer til ham, får vi høre hans historie. Det er fascinerende og magisk. Forfatteren har skapet et helt univers som man dras inn i. Kvothes fortelling maler et bilde av hvordan en legende blir til.

Nøkkelord: Trollmenn, magi, vennskap og legender.

Carry on av Rainbow Rowell

Dette er en fantasy bok for de som har lyst på noe lett og koselig. Her er det vennskap, hemmelige forelskelser og en magiskole som minner om Galtvort. Simon er en magiker, men magien hans fungerer på en litt annen måte enn andres. Han klarer ikke å kontrollere den. Når han utløser magien sin er det som om den eksploderer. Han er spådd til å være den som skal redde magiverdenen, men hvordan skal han klare det når han ikke en gang klarer de enkleste trylleformlene?

Nøkkelord: hemmelige forelskelser, magiskole og vennskap

Profetien av Maggie Stiefvater.

Dette er historien om Blue. Hun bor i den lille byen Henrietta, sammen med moren, tanter og kusiner. Familien til Blue har evner til å se fremtiden, til  å spå i kort og lese andre mennesker. Selv har Blue ingen slike evner. Men hun har en spådom. At hennes store kjærlighet vil dø etter deres første kyss.  Blue møter fire gutter, Gansey, Adam, Ronan og Noah. Et uventet vennskap oppstår, og Blue blir med guttene i jakten på energilinjer og en myteomspunnet konge. Jakten krysser grensene mellom drøm og virkelighet, mellom liv og død.

Nøkkelord: klarsynt, spådom, sterk hovedperson, vennskap og kjærlighet.

Rør ikke de som sover av N.K. Lillebo

Denne boka gir en ny kontekst til å utforske vonde temaer. Settingen kan minne om barnefortellinger med eventyr der man kommer til nye og spennende verdener. Derimot er grunnen til at Emmi kommer dit en dyster fortelling som river i hjertemusklene til leseren. Boka er stemningsfull og trist. Mysteriet man møter, og nøster opp i, leder frem til vonde og fortrengte minner.

Nøkkelord: fortrengte minner, død og sorg

Del innlegget: